Original article: http://socrates.berkeley.edu/~kihlstrm/freuddead.htm

Забелешка: Овој текст оригинално беше подготвена за воведување Hilgard за психологија, 13-ти, Ед, од страна на Р. Еткинсон, РК Еткинсон, ЕЕ Смит, диџеј на пратки, и С. Nolen-Hoeksema.. Њујорк: Харкорт Брејс Јовановиќ, 2000 година, а беше објавена во ревидирана форма на 14-тото издание (2003) и на 15-то издание (2009). Верзијата овде објавена е ажуриран од оригиналниот објавување.

Ако 20 век е “американски век”, тоа беше, исто така, векот на Сигмунд Фројд (Рот, 1998). Со книги како толкувањето на соништата (1900), На Психопатологија на секојдневниот живот (1901), а воведни предавања за психо-анализа (1915-1916), работи кои достигнаа високи нивоа на популарната успех, Фројд смени нашиот имиџ на нас самите. Со оглед на Коперник покажа дека земјата не се наоѓаат во центарот на универзумот, и Дарвин покажа дека луѓето потекнуваат од “пониски” животни, Фројд тврди да покаже дека човековото искуство, мисла и акција беше решен не по наша свесна рационалност, туку со неразумни сили надвор од нашата свесност и контрола – сили, кога може да се разбере само, и контролирани, од голема терапевтскиот процес го нарече психоанализата.Фројд исто така е изменета на речник со кој се наоѓаме себеси и другите да ги разберат. Пред Дали некогаш сте се отвори оваа книга, што е погоре кажано нешто за идентификација и суперего, пенисот завист и фалусни симболи, кастрација вознемиреност и Едиповиот комплекс. Во популарната култура, психотерапија е речиси идентификувани со психоанализата. Фројдовата теорија, со фокус на толкување на двосмислена настани, лежи во основата на “постмодерен” пристапи на книжевната критика како деконструкција. Повеќе од Ајнштајн, или Вотсон и Крик, повеќе од Хитлер и Ленин, Рузвелт или Кенеди, повеќе од Пикасо, Елиот, или Стравински, повеќе од Битлси или Боб Дилан, влијанието на Фројд на модерната култура е длабоко и долготрајни.

Културно влијание на Фројд се базира, барем имплицитно, на премисата дека неговата теорија е научно валидни. Но, од научна гледна точка, класична Фројдовата психоанализа е мртов и како теорија на умот и начин на терапија (екипи, 1998; Мекмилан, 1996). Нема емпириски докази поддржува било која специфична предлог на психоаналитичката теорија, како што е идејата дека развојот на приносите преку орален, анален, фалусната и гениталната фази, или дека малку момчиња страста по нивните мајки и омраза и се плашат дека нивните татковци. Нема емпириски докази покажуваат дека психоанализата е поефикасна, или поефикасно, отколку другите форми на психотерапија, како што систематски десензибилизација или самоувереност обука. Нема емпириски докази покажуваат механизми со кои психоанализата ги постигнува своите ефекти, како што се тие, се оние кои се посебно прирок на теоријата, како што се пренос и катарза.

Се разбира, Фројд живееле во одреден период на време, и тоа би можело да се тврди дека неговите теории важеле кога се применува на европската култура на крајот на минатиот век, дури и ако тие не се веќе апропо денес. Сепак, неодамнешните историски анализи покажуваат дека construal на Фројд за неговиот случај материјал беше систематски искривени и пристрасни неговите теории на несвесните конфликти и инфантилната сексуалност, и дека тој погрешно протолкувани и погрешно расположливите научни докази за него.Теориите на Фројд не се само производ на своето време: тие беа погрешни и неточни дури и кога тој ги објавува.

Дру Westen (1998), психолог на Медицинскиот факултет Харвард, се согласува дека теориите на Фројд се архаични и застарени, но тврди дека наследството на Фројд живее во голем број на теоретските претпоставки кои се широко прифатени од страна на научниците: постоењето на несвесното ментални процеси; важноста на конфликти и амбивалентноста во однесувањето; детството потеклото на возрасни личност; ментална репрезентации како медијатор на социјалното однесување; и фази на психичкиот развој. Сепак, некои од овие тврдења се дискутабилни. На пример, не постои доказ дека одгледување деца практики имате било какви трајно влијание врз личноста. Уште поважно, аргумент Westen здолништа прашањето дали поглед на Фројд за овие прашања се точни. Тоа е една работа да кажам дека несвесните мотиви играат улога во однесувањето. Тоа е нешто сосема друго да се каже дека секоја наша мисла и дело е управувано од страна на потиснатите сексуални нагони и агресивни; дека децата пристаништето еротски чувства кон родителот од спротивниот пол; и дека младите момчиња се непријателски расположени кон своите татковци, кои тие го сметаат како ривали за наклонетоста на своите мајки. Тоа е она што Фројд смета, и досега како што може да се каже Фројд не е во ред во секој поглед. На пример, несвесниот ум откриена во лабораториски студии на автоматизам и имплицитна меморија нема никаква сличност со несвесниот ум на психоаналитичката теорија (Kihlstrom, 1999).

Westen исто така тврди дека психоаналитичката теорија самата еволуираше од времето на Фројд, и дека поради тоа е фер да се поврзе психоанализата толку цврсто на фројдовската визија на потисната, инфантилна, сексуално и агресивни нагони. Тоа е точно, а тоа е историски факт е дека т.н. “его психологија” помогна да се зачуваат многу од она што беше интересно во психологијата, за време на својот “Мрачното доба” на радикалниот бихејвиоризмот (Kihlstrom, 1994). Но, повторно, ова се избегнува прашањето дали теориите на Фројдсе точни. Покрај тоа, таа и понатаму останува отворено прашањето дали овие “нео-фројдовската” теории се повеќе валидни отколку класично Фројдовата погледи кои ги претходи. На пример, тоа воопшто не е јасно дека Ерик Ериксон сцена теорија на психичкиот развој е повеќе важечки од Фројд е.

Додека Фројд имал огромно влијание врз културата на 20 век, тој е мртов тежина на 20-тиот век психологија. Широкиот теми кои Westen пишува за се присутни во психологијата пред Фројд, или се појавија во поново време, независно од неговото влијание. Во најдобар случај, Фројд е бројка од само историски интерес за психолози. Тој е подобро изучува како писател, во оддели на јазикот и литературата, отколку како научник, во одделенијата на психологија. Психолозите можат да добијат заедно без него.

Референци

Екипите, ФК (ур.). (1998) неовластено Фројд. Сомневаат соочи со легендата Њујорк:. Викинг.

Кихльсторм, Ф. (1994). Психодинамика и социјалните познанието: Белешки за фузија на психоанализата и психологија. Весник на личноста, 62, 681-696.

Кихльсторм , Ф. (1999). Психолошкиот несвесното. Во Л.Р. Первин & О. Йован (eds.), Прирачник за личност, 2nd ed. (Стр. 424-442). Њујорк: Guilford.

Мекмилан, МБ (1996) Фројд оценува. Пополнетиот лак Cambridge, MA .: MIT Press.

Рот, М. (1998), Фројд:.. На конфликти и култура Њујорк: Knopf.

Вестен, Д. (1998). Научните наследство на Сигмунд Фројд. Кон psychodynamically информирани психолошки науки Психолошки билтени, 124, 333-371.