Original article: http://www.capurro.de/leben.html

Воведување на мојата книга Животот во ерата на информации, Берлин: Akademie Verlag во 1995 година, со линкови до оригиналните текстови на секоја глава, или на нивните непосредни извори. Илустрација на корицата: Бил Виола: Видео монтажа 1989 "Градот на човекот". Учтивост на ZKMКарлсруе, Музејот на современата уметност. Фото: Кира Перов. За оваа слика види поглавје. VII. 

Глава IV: "Хомо Informaticus" беше преведено на јапонската страна Тадаши Takenouchi и се појави во: Shiso (мисла), Токио: Iwanami Shoten (2003), 7, бр951.


ВОВЕД 

Ако сега се праша: Дали ние сега живееме во ера информирани?
 па одговорот е: Не, но во ерата на информации. Оваа парафраза на изреката на Кант може да продолжи како што следува: е веќе дадена Важен предуслов кон информирана возраст, и тоа во исто време отворен, интерактивни, дистрибуира, евтини, ефикасен, компатибилни, вина-толерантни, мулти-медиа, лесен - и како на рекламните слогани сите гласно - информатичка технологија. Тоа изгледа како да сме во ерата на информации се 'околу нас од нашите сопствени разбирање на, со други зборови, нашите сопствени компјутери да работат. Сепак, тоа нема малку нешто (smikron), Сократ би рекол. Овие се разгледуваат во оваа книга. 

А насловот како што се животот во ерата на информации може да се создадат големи очекувања, посебно кога нивниот живот не само што сме денес овде, што е наменета, туку и она што ние сме биле и ќе може да биде.Бескрајна тема така.
 Тема за бескрајни дијалози, кои претставуваат доказите изнесени овде мисли, кои на читателот, како што беше кажано претходно, треба да се сретне со воздржаност, само фрагменти. Тие се развиени од различни разговори и дискусии со пријателите, студенти, колеги и познаници, а во некои случаи усно или во писмена форма (Види. Литература и Библиографија). Тие не формираат смирување единица, но се тестови, есеи, кои, сепак, да се направи со тоа мала работа. Оттука мојата намера си ги собере во еден том, бенд кој делува како центар за доаѓаат од различни правци и водечки во различни насоки на размислување патеки. 

Овој начин на размислување патеки се на почетокот на авторот, е да се каже, на авторот се гледа себеси како крстосница, а не како постојана позиција.Ова не само што учи херменевтиката во однос на производите на "Гутенбергова галаксија" (Меклуан 1968), но исто така и на искуството на електронско вмрежување во ерата на информации.
 

Во оваа книга, различни струи сливат, круговите на човековото постоење на прашањето на отвореност и inscrutability. Дека човечките постојам бездна ширина е изложена, ние може да се расчисти не целосно и поради тоа, затоа што ниту еден од нашите facticity ниту фактот дека се што е и не е не прилично, целосно во можност да сметка -. Оваа идеја е во срцето на многу големите традиции на мислата Да го изразат тоа, авторот го должи долгогодишна обука во размислувањето на Хајдегер со пријатели и наставниците. Овие бројам во благодарност особено аргентинскиот филозоф и теолог Хуан Карлос Scannone С.Ј. (Capurro 1991b). 

Оваа благодарност до мал confessio philosophi додадете: должам барем не на свој манастир искуство можноста за пост-операција на увид дека, како и во други области, како и, не може да се замени со теоретизирање и расудување и во следниве древната кинеска историја е изразена.
 На прашањето на царот Ву-ти, "Која е првата смисла на светата вистина?" даде Boddhi Дарма следниов одговор: ". Отворете широк Ништо свето" (1) 

Патеки мислата на Хајдегер доведе во парадоксот што можеме да се согледа оние малку нешто, гледам луѓето во бездната и да има ни во кругови ротираат, така што ни вртоглавица:
 "Но, каде најголема опасност Schwindelns, таму е исто така и највисоките да се разбудиме можноста за веродостојноста на размислување и преиспитување. Потребата од овој автентичноста и одржуваат во живот е значењето на филозофирање. " (М. Хајдегер, GA 25, стр 431). (2) Кога постои, Витгенштајн: "за кој никој не може да се зборува, од него мора да се биде тивка" (Wittgenstein 1984, 7)еден учи во Хајдегер и доцниот Витгенштајн, дека постојат бездна ситуации, како што се јазикот на кои што не ги претставуваат повеќе од, но веројатно не може да има се зборува за дијалог во транзиција од една до друга (Хајдегер 1975). Ги повикувам увид на Хајдегер во отворен центар на човековото постоење во ехо на принципот на Лајбниц од доволна причинапринципот на екс-основните (Хајдегер 1971). Оваа фраза не е само теоретски изјава за објективно проверливи факти, но тоа е, како и ситефилозофски фрази, израз на егзистенцијална скок. 

За целите на овој скок мојата критика на антропоцентрична хуманизам е со цел да се пополнат на искушението, отворениот центар преку слика или лекција за нас самите. Мојата критика на Technozentrismus приклучува во онаа мера во која техника на антропоцентричкиот маска и тврдеше центарот за себе. Истото важи и за натурализмот. Подготви некои филозофирајќи не од такви егзистенцијални скок, таа се исцрпува во најголем дел во стипендијата на аналитички или историски сметководство на овој термин. Дали е тоа само кога сте во движење, тој има тенденција да биде вистина среќа кажување. Филозофирање е, да се направи својот пат во текот на линија помеѓу фанатизам и сметководство на умот. 

Како водич, јас би сакал да предговор следново. Во првата глава, се обидувам да се разјаснат односите помеѓу информатичката технологија и животот во светот од страна на Први "во-светот" ставете ја маската на Technozentrismus од концептот на живот-свет и хајдегеровскатаексплозивни постави во прашање и на концептот на слаб технологија увоз.Овој термин, кој се граничи Џани Vattimo pensiero debole (слаби мисла), јас се смета за пандан на ставот дека силата на научна теорија во можноста за "фалсификување" (Карл Попер) е. Погледот во отворениот центар го остава отворено прашањето за односот со самите себе, етичките прашање затоа, да се појават. 

Во врска со Мишел Фуко, давам во втората глава, преглед на некои од практиките на авто-формирање, за оние вежби Значи, каде што ние поединечно нас или во заедница со фактот дека не е предодредено или програмирани, но едно го прекине постоењето дури и спротиставување. На "технологии на себе" (Фуко), но не мора да биде разбран во смисла на индивидуалистичка етика, но тие да комуницирате со другите технички аспекти во "во-светот", како што се информатичката технологија. Вашите специфични перформанси е да им даде на отворен центар, всушност, и не само во мислев своето место во нашиот индивидуален и општествен живот.Оваа перспектива е дозволено тогаш, во третото поглавје, од таа одредба информатичката технологија на нашето општество да преземат неопходни растојание, со цел да не ги заборават оние малку нешто во бес на медиуми вмрежување. 

Во четвртата глава ми се посветам на авто-портретот на еден главен актер на ерата на информации, имено научникот компјутер. И јас земам за науката компјутер како херменевтички дисциплина, и да се обидат да ги вратам во контекст на животот за формативното светот од страна на не губи потребните recontextualization своите алгоритми во широк спектар на активности на човекот од сопствените очи или делегирани на корисници.Предметот во врска со програмирање гледна точка на компјутерски науки на е повторно во судир со поглед на отворен простор. Тоа е, исто така, ова гледиште дека изострува увид во односи сокриена експлоатација. Во Латинска Америка, научив ситуации на угнетување од непосредна близина да знае, така што зборот правда стана синоним за чесност тешко. Од овој правдата ни кажува Левинас (1987), дека "бесконечен" ликот и покажува во лицето на другите. Но има и, се разбира, "само неколку кои имаат на ум и во исто време да се во можност да се направи нешто" (ЏВ Гете v 1977 550).(3) 

Во петтата и шестата глава Јас претставуваат две димензии на ерата на информации кои го поткопуваат или претера нашите херменевтичко-техничка смисла нацрти делумно. Во првиот случај тоа е поткопување на заедницата на толкување од страна на хаотичен разновидност на медиумската комуникација сфера. Јас зборувам во врска со Хајдегер одинформациите рамка. Со тоа мислам на тоталитетот на сите начини на подготовка и презентирање на информации, на "Во-светот" форми против рационалист и утилитарен фантазии на уметници и дизајнери глобална човечки лавиринтски вмрежување. Според херменевтички принцип мора да се напомене: "Во крајна линија е, предизвици во мрежата, но во него од страна на вистински начин да се добие во внатрешноста" (Хајдегер 1976: 153). САД условна вештачки проток на информации не е еден маѓепсанкруг, но носи позитивни можности во себе, под услов се разбира дека ние не ги заборавиме оние малку работа. 

На надморска височина од ерата на информации во митскиот свет на нас, преку зголемување на вештачката интелигенција. Гледам во овој технолошки мит окупацијата на теолошки означители кои исто така ги исполнува клучна филозофско-антрополошки функција. Тоа е неверојатно колку блиску функционалистичката тезата за отделимост на интелигенцијата на нивната материјална подлога на средновековната идеја за посебен интелигенции. 

Во седмата глава, на крај, јас си се посвети на прашањето на информации генеалогија. Јас се обидувам да се покаже дека владејачката денес, пораката е различна од порано, така што може да биде како релативизира против оваа позадина. Она што ни дава причина за ослободување и денес, е дека малку нешто да се врти овие мисла експерименти фрагментарни. 

Чудење е како стара традиција сведочи на почетокот на филозофирање.Очигледно се работи за некој вид на изненадување. Следнава приказна на Пол Валери дава информации: 

Зачудено Енгел 

На изненади кога го слушна смеа на народот. 
Тие се обидоа да му објаснам како најдобро што може, што значи тоа. 
Потоа ме праша зошто луѓето не се смееш на сè, и постојано; или, во спротивно, зошто тие не сосема да се откаже од смеа. 
"Зашто, ангелот му рече, ако разбрав правилно, ќе мора да се смееш на се или ништо". 

(Транс од страна на авторот Валери;. 1957 :. 399) (4) 


Што, сообраќаен метеж, очигледно се разликуваме од ангелите, е во тоа што ние сме во состојба да се зборува и да молчи, и дека можеме да се пробие низ смеа и евентуално. ЗАБЕЛЕШКИ 

. 1) Види Ohtsu (1981: 134). Разговорот е изречена во првата глава од книгата Зен Би-Јен-Лу и има директна врска со осмата етапа од историјата на волот ОН неговиот овчар, кој во третата глава ќе се дискутира. 

(2) Видете исто така Capurro (1993b: 51-65). 

. (3) да видиме Левинас Capurro (1991H: 129-148) 

(4) Во текстот се наведува во оригинал: "L'Ange étonné L'Ange s'étonnait Слоновата entender ле rire des Hommes На lui expliqua, comme l'на кажано, де que c'était Ил demanda alors pourquoi les ... Hommes ne pas de tout riaient, ЕТ tout момент; ou bien, ne se passaient pas de rire entièrement 'автомобили, долази Ил, si J'ai Биен compris, ilfaut rire де tout на ne rire de rien.' ". ЛИТЕРАТУРА 

Capurro, Рафаел (1991b). Хуан Карлос Scannone. Во: Ј-Нида Rümelin, фертилитет. Современа филозофија во поединечни претставувања.Штутгарт, стр 539-542. 

Capurro, Рафаел (1993b). "Да се биде и време" и ротацијата на синтетички размислување. Во: М. Елдред, фертилитет. Извртување на Хајдегер.Вртење тестови пародичен размислување. Cuxhaven. 

Capurro, Рафаел (1991H). Прскалки фрази. Во: Прво Филозофија 4, 2, стр 129-148. 

Гете, Јохан Волфганг фон (1977). Чиракувањето Вилхем Мајстер е. Гете дела, Минхен, т. 7. 

Хајдегер, Мартин (1975). Од разговор на јазик. Во: ibid. Патот на јазик, Pfullingen. 

Хајдегер, Мартин (1975, 1971) Принципот на доволна причина. Pfullingen 

Хајдегер, Мартин (1976). Технологијата и на сцената. Pfullingen. 

Хајдегер, Мартин (1977). Четири семинари. Франкфурт 

Хајдегер, Мартин (1977). Феноменолошки Толкување на Кант Критика на чистиот ум, GA 25, Франкфурт. 

Левинас, Емануел (1987). Тоталитетот и бескрајноста. Фрајбург / Минхен. 

Меклуан, Маршал (1968). Гутенберговата галаксија. Дизелдорф. 

Ohtsu, ДР (1981). Волот и неговиот овчар. Древна кинеска зен приказната, објасни со мајстор Ohtsu ДР. Pfullingen (4-ти Ед.) 

Валери, Пол (1957 Oeuvres, 2 тома., Париз. 

Витгенштајн, Лудвиг (1984). Трактатот Logico-Philosophicus. Werkausgabe том 1, Франкфурт. 


Последна промена: 5 Октомври 2015

  

Авторски права © 2002 од страна на Рафаел Capurro, сите права се задржани.Овој текст може да се користи и дели во Accor танц со одредбите на фер употреба закон за авторски права на САД и меѓународни, и тоа може да бидат архивирани и повторно да се дистрибуира во електронска форма, под услов дека авторот е без надомест се наплатува и доставено за пристап.Архивирање, редистрибуција, или повторно објавување на овој текст под други услови, во било кој медиум, е потребна согласност на авторот.